Ter nagedachtenis aan Marius Kant

Donderslag bij heldere hemel

Op 24 augustus 2021 is onze secretaris Marius Kant op 74 jarige leeftijd overleden. Marius is vanaf de oprichting van de SDD bij de Stichting betrokken geweest. Samen met Ted Zaat hebben we met zijn drieën het dagelijks bestuur ingevuld en de Stichting vorm gegeven, waarbij Marius de rol van secretaris heeft ingevuld. Vorig jaar is Ted gestopt met het voorzitterschap. Ted is nog wel bij de SDD betrokken als adviseur op juridisch gebied. Het voorzitterschap is enkele maanden geleden ingevuld door Joke de Geest.

Gezien het vele, vooral praktische, werk dat door Marius werd ingevuld en uitgevoerd, laat hij een flink gat in bestuur achter. Het zal niet meevallen op dit gat op korte termijn te dichten. We wensen zijn dierbaren die hij achterlaat veel sterkte met het verwerken van dit plotselinge verlies.

Ik ben in de gelegenheid om tijdens de crematieplechtigheid namens de SDD een woordje te doen. De tekst van dit toespraakje is hieronder weergegeven.

 

“Vorige week dinsdag avond kwam als donderslag bij heldere hemel het bericht  dat Marius was overleden. Ongeveer het laatste waar ik toen aan dacht was dat ik hier nu zou staan om iets te vertellen over Marius. Ik kon het eigenlijk niet geloven.

Ik ken Marius al vanaf de  periode dat we samen in het voetbal bestuur zaten. Dat is echt heel lang terug en wat me bij is gebleven is het taalgebruik van Marius. Het had toen de gewoonte om zijn zinnen op te bouwen met interessante woorden die voor de gemiddelde voetbal bestuurder toch wel wat te ver gingen. Meestal vroegen we dan ook of hij nog even in gewone taal wilde herhalen. Toch heeft hij het in het voetbalbestuur 25 jaar volgehouden.

Daarna kreeg hij een nieuwe hobby en dat was de plaatselijke politiek. Gezien het aantal stemmen wat hij wist te krijgen, was het wel een succes, maar ik betwijfel of hij dat zelf ook vond. Het duurde dan ook niet zo heel lang.

In 2011 werd Dirkshorn door dezelfde politiek opgezadeld met een nieuwe koepel. De Stichting Dynamisch Dirkshorn. Die koepel zit een beetje tussen politiek en praktische invulling in. Dat was  een kolfje naar zijn hand. In Dirkshorn en directe omgeving had hij werkelijk honderden kontakten waar hij op zijn manier mee kon netwerken. Dat was zijn lust en zijn leven. 

 

Grote delen van de week was hij bezig met Dynamisch Dirkshorn. Als secretaris was hij de spil van het bestuur. De website Dirskhorn Bruist was zijn kindje. In samenwerking met Friso Scheltema is er een prachtige website ontstaan waar in principe alle verenigingen van Dirkshorn gebruik van kunnen maken. Het irriteerde hem in grote mate als  verenigingen daar geen of naar zijn zin onvoldoende gebruik van  maken.

 Mede door zijn inzet is er bij de SDD een financieel goed gevuld activiteitenfonds voor de verenigingen, er is een super veiling georganiseerd en wat te denken van het zeer succesvolle Beweegplein op het voormalige handbalveld! Er zijn veel andere zaken te noemen. Het is dan ook zeer terecht dat Marius in 2018 een koninklijke onderscheiding kreeg. Ik weet wel zeker dat hij daar zeer mee in zijn nopjes was. Hoewel hij dat niet zo erg liet blijken.

Afgelopen jaar heeft hij zich  nog intensief bezig gehouden met het bestuur van ons dorpshuis de Kastanjeboom. Daar lagen best wel een paar uitdagingen. En dan zie je toch dat alles wat je van de buitenkant ziet niet altijd is wat het lijkt. Petra vertelde me dat hij van het dorpshuis nog wel eens een nachtje wakker lag. Dat zegt wel iets over de problematiek als dat bij een ervaren bestuurder als Marius aan de orde is. Maar mede door zijn inzet worden ook deze problemen hopelijk uit de wereld geholpen.

Ik heb de afgelopen 10 tot 15 jaar zeer intensief kontakt met Marius gehad. Dagelijks is iets teveel gezegd, maar wel meerdere malen per week. Het is al meer gezegd Marius was een eigenzinnige man. Maar waarmee je prima samen kon werken, als je de klik hebt. Geen klik is geen resultaat!  Maar afspraak is afspraak. Over nakomen van afspraken hoefde je geen zorgen  te hebben.

En zo van de één op de andere dag is hij er niet meer. Voor mij nog steeds ongelofelijk. Ook doordat er geen enkele signaal of aankondiging is geweest. Wat je er ook van hem vind, we zullen hem, mede door zijn inzet voor Dirkshorn, gaan missen. De markante kop voor het raam van zijn huis aan de Voorpolderweg of op de fiets in het dorp. Het is onmogelijk om het vele werk dat Marius voor het dorp deed op dezelfde wijze over te nemen. Er is tenslotte maar één Marius.

 

Ik wens Petra, Manon, Erwin en Marco veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Dirkshorn zal er aan moeten wennen dat hij er niet meer is.”

30 augustus 2021.

Sjaak Kroon. Namens het bestuur van de Stichting Dynamisch Dirkshorn.

foto marius foto marius